Een jaar op reis! De tussenstand:

IMG_5614 (Edited)Inmiddels zijn wij al een jaar op reis! De tijd is voorbijgevlogen en wat hebben wij ontzettend veel mooie herinneringen gemaakt. Cliché als het misschien klinkt hebben we veel geleerd de afgelopen periode. Vandaag delen wij daarom een persoonlijke opsomming van wat een jaar lang reizen met ons heeft gedaan. Komt ie:

Flexibel en veerkrachtig zijn.
Tijdens het reizen komen wij in veel verschillende situaties terecht. Plannen die ver van te voren gemaakt zijn kunnen plots volledig overboord gaan om ruimte te maken voor nieuwe plannen. Autopech, een kapotte laptop, de weg kwijtraken en ga zo maar even door… Inmiddels kunnen wij beter omgaan met tegenslagen en vinden wij het niet erg als een plan totaal anders loopt.
IMG_4921

Wat steviger in je schoenen gaan staan.
Ik (Rivka) kom wat meer op voor mijzelf! We hebben in veel diverse situaties gestaan waar wij onszelf toch mooi uit gered hebben! Denk aan opgelicht worden, vervelende mensen die tegenkomt. Discriminatie omdat je als backpacker gezien wordt, we hebben het allemaal meegemaakt. We zijn wat pittiger geworden en staan veel meer ons mannetje. Daarnaast zijn we veel meer overtuigd van ons eigen kunnen. Hebben we een doel voor ogen? Dan kunnen wij dat waar maken. We zijn minder zenuwachtig geworden.
IMG_4980 (Edited)

Pluk de dag.
Iets wat ik zie bij locals in diverse landen. Leven bij de dag. Elke dag op zijn minst een momentje voor mijzelf, mindfull nadenken over alle leuke dingen van de dag. Klinkt logisch toch? Helaas was dit niet altijd het geval in Nederland. Het dagelijks leven slokt je soms een beetje op. Maar inmiddels zijn we op een punt aangekomen waarin wij ons laten leiden door ons gevoel. Een onderbuik gevoel? Dan luisteren wij daar naar. Voelt iets goed? Dan gaan we lekker met de flow mee.

 

IMG_5231

De waarde van geld.
Hoe makkelijk we het allemaal uitgeven, hoe hard je ervoor moet werken. Dit  doen wij heel anders dan we het thuis deden. Zo denken we meer na over wat we kopen, hebben we het echt nodig? Vinden we dat echt het geld waard? Reizen kan je soms een beetje krenterig maken! Maar ook super bewust! We moeten nu eenmaal op de centen letten als we langer willen reizen zonder baan. Echter, genieten we nu veel meer van de dingen die we aanschaffen en zien we er meer de waarde van in. Zo zijn we ontzettend blij met onze elektrische vliegenmepper die wij laatst aangeschaft hebben voor de bus!
IMG_5627

Gezonder leven.
Deze gaat bijna vanzelf. Maar ons patroon is absoluut veranderd. Door het vele outdoor reizen zijn we het echt belangrijk gaan vinden dat we voldoende beweging krijgen en gezond eten. Door zonder koelkast te leven eten we vaak ook heel basic. We zijn erachter gekomen dat eenvoudige gerechten fantastisch lekker kunnen zijn. Soms is less more en komen juist daardoor smaken meer tot zijn recht! Wij vinden het een mooi iets. Een magisch lekkere maaltijd creëren uit bijna niets. Of je gerecht uit de natuur halen, dat is gaaf toch?

Dat thuis de fijnste plek ter wereld moet zijn
Door zo lang weg te zijn van huis bekijken we het vanuit een ander perspectief. Dingen zijn heel helder geworden. Welke situaties thuis werden we niet blij van? Hoe zouden we dan wel willen wonen, werken ect? Hoewel wij nog niet alle antwoorden gevonden hebben weten wij wel waar we willen verbeteren. Enorm verhelderend. Reizen is heerlijk, maar ooit willen wij dat thuis de fijnste plek ter wereld is en nu weten we waar we moeten beginnen!
IMG_5220

Zelfreflectie
Oké sorry deze klinkt echt vervelend, weer zo een typisch gevalletje ‘ik wil mijzelf vinden op reis term’. Maar even zonder dollen. We hebben in situaties gestaan waarvan wij ons achteraf afvroegen: ‘waarom hebben we  onszelf in de positie geduwd waar we nu staan? Ook denken anders na over veel dingen. Afval bijvoorbeeld. De mooiste plekken ter wereld worden vernietigd door de overvloed aan plastic en andere rommel. Helpen wij hier ook aan mee? En hoe kunnen wij ons steentje bijdragen om dit te verminderen? We zijn hier een stuk bewuster mee bezig sinds wij op reis zijn.

IMG_4925

Angsten overwinnen
Ja echt deze hoort ook op het lijstje. Zo ben ik altijd een enorme angsthaas geweest als het aankomt op autorijden. Leunen op Jelle als chauffeur is makkelijk. Maar niet iets wat ik de rest van mijn leven van plan was te gaan doen. Met flink wat angstzweet heb ik een start gemaakt. Inmiddels rij ik met het grootste gemak over moeilijke wegen en trotseer ik hectisch verkeer. Iets waar ik toch wel een beetje trots op ben! Daarnaast hebben wij een ondernemersplan in elkaar gezet. Zo pardoes in het buitenland! Dit was onwijs spannend, was ons idee wel goed? Zou het een succes worden? We hebben de sprong genomen en absoluut onze angsten overwonnen! Ons idee is veranderd in een succesverhaal en inmiddels verdienen wij meer dan genoeg om rond te komen voor het vervolg van onze reis. Nieuwsgierig geworden? Later vertel ik jullie meer over onze onderneming…

 

Best een flinke lijst he? Er gebeurd ook heel wat met je als je zo lang gaat reizen! Nu zijn wij heel erg benieuwd, herken jij jezelf in bovenstaande punten? Of ben jij juist tegen andere ‘eyeopeners’ aangelopen op reis? Wij zijn benieuwd!

 

 

 

3 replies »

  1. Heel leuk om te lezen! Ik ben ontzettend benieuwd naar jullie onderneming. Wat reizen toch allemaal met je kan doen is geweldig eigenlijk. Wij willen ook lang weg, alleen een enkeltje boeken en gaan!

    Liked by 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: