Indonesië| Sulawesi – Makassar

32. Sulawesi - Vlakbij haven 2Een stad waar wij geen andere toeristen tegen kwamen. Een plek waar wij in het midden van de belangstelling stonden. Wie zijn toch die westerlingen? Er zijn een hoop foto’s van ons gemaakt. Makassar is niet alleen rijk aan geschiedenis, maar ook aan nieuwsgierige locals die in hun beste Engels proberen een praatje met je te maken. Een stad die warm is, heel warm in temperatuur maar ook warm door de vriendelijke locals! Vandaag vertellen wij over een levendige stad in Zuidoost-Azië. Eentje die niet ingericht is op het toerisme, en daarmee exact aan onze verwachtingen voldeed…

Fort Rotterdam
Nadat de VOC in 1667 Makassar had overwonnen is dit fort, wat eerder was gebouwd juist ter verdediging tegen de VOC, omgedoopt tot fort Rotterdam. Een strategisch belangrijke plek omdat de specerijenhandel vanuit dit fort gecontroleerd en bewaakt kon worden. De macht van het koninkrijk Gowa was gebroken en de stad Makassar verloor daarmee zijn macht in Zuid-Sulawesi. Doordat Nederland nu in bezit was van dit fort kon ze het scheepvaartverkeer tussen het westen en oosten van de archipel controleren en daarmee haar grip op deze lucratieve handel versterken.

De plek zelf is niet geweldig mooi. Echter is hier de geschiedenis en het verhaal wat ons ontzettend aansprak. Zeker als Nederlander is het bijzonder daar rond te lopen. Nederland heeft heel wat schade en leed veroorzaakt in Sulawesi. Tijdens ons bezoek aan deze plek hebben wij veel schoolklassen gezien. ‘Where you come from?’ ‘Ahhh Blanda (Holland)! Ondanks de gebeurtenissen vanuit het verleden reageert iedereen heel enthousiast! Dan is het selfietijd, ze willen namelijk heel graag met ons op de foto.

Vismarkt
Bah wat een lucht! Deze geur is zo sterk dat ik bijna over mijn nek ga. De markt loopt op z’n einde en er zitten nog maar enkele verkopers op de markt. Graag laten ze met trots hun visvangst zien. Ook hier staan wij ontzettend in de belangstelling. Het lijkt een mannencultuurtje op de vismarkt, en de mannen willen maar al te graag met mij op de foto; vooruit een foto mag. Ik voel Jelle aan mijn arm trekken en wijzen. De groep is groter aan het worden en een selfie parade zie ik niet zo zitten. Ik kan gelukkig nog net op tijd een kus op mijn wang ontwijken van een vissersman. Het was tijd om te gaan!

Havenstraatjes
De haven tekent zich met vele bootjes en harde werkers die vracht aan het verslepen zijn. Trucks in alle kleuren staan langs de kant geparkeerd klaar voor een volgende lading. Er staat een moskee langs de kant en wij zien grote groepen mannen naar buiten komen. Het tempo lijkt een tandje lager te liggen bij deze mensen. We besluiten een zijstraatje te nemen, op zoek naar de geheimen van Makassar…

Eenmaal in de zijstraatjes blijken we inderdaad tegen pareltjes aan te lopen! Bijzondere winkeltjes domineren de straat. Zo lopen we langs een touwwinkel (grote dikke scheepstouwen met de hand gemaakt!), specerijenwinkel, potterij en een tapijtwinkel. Wat een drukte op straat en wat voelen wij ons (alweer) zelfbewust. Ik voel dat er onwijs veel ogen op ons gericht zijn en kan nog niet helemaal wennen aan het gevoel. Kindjes zwaaien, iedereen wilt kletsen met ons en glimlacht breed. Regelmatig worden we enthousiast aangesproken. Terwijl ik met een groep jonge meiden sta te kletsen waarschuwt een agent (op zijn vrije dag) Jelle dat we moeten uitkijken. Ai, daar schrikken we toch wel een beetje van. Letten we wat beter op zien we dat niet iedereen vriendelijk naar ons kijkt. Achter het grote en vrolijke merendeel zien we een aantal mannen met strak en boos gezicht kijken. We kiezen eieren voor ons geld en besluiten weer een taxi terug naar het hotel te nemen.

Coto
Terwijl wij in de taxi terug naar onze accommodatie rijden vertelt de chauffeur over Coto. Deze beefsoep is een gerecht dat alleen in Makassar geserveerd wordt. Elders in Sulawesi/Indonesië blijkbaar niet. Het is dus echt een must-eat als je deze stad bezoekt! Uiteraard moesten wij dat voor onszelf uitvinden. Alweer vergeten wat ome agent ons eerder vertelde stapten we uit bij restaurant Coto. Wereldberoemd in Makassar! Aangeschoven in het restaurant (nog steeds geen toerist te bekennen) kun je het al raden, stonden we weer in de belangstelling. Er zijn een hoop selfie’s gemaakt en foto’s van afstand. Ik heb nog nooit zo lang over een soepje gedaan. Niet omdat hij niet smaakte hoor, integendeel hij was heerlijk! Maar omdat de locals zo graag een praatje met je maken en iedereen een keertje aan de beurt wilt komen. Dat koude soepje moet je dus maar even voor lief nemen.

32. Sulawesi - Makassar Coto

Vanuit Makassar zouden wij met de motor een tocht door Sulawesi maken. Informatie op internet had ik tot dusver niet kunnen vinden. Echt off the grid dus! Een tocht waar wij alle drie (Freek het broertje van Jelle is er ook bij!) heel veel zin in hebben. We hadden onze zinnen gezet op een off road dirt bike en na heel wat zoeken en lastige momenten vonden wij de perfecte bikes. En zo begonnen wij aan onze tocht… Meer weten over hoe dit afliep? In het volgende artikel vertel ik jullie daar meer over! 😃
Heb jij ooit meegemaakt dat je in het buitenland te midden van de belangstelling stond? En hoe vond jij dat op dat moment? Wij zijn heel erg benieuwd!

32. Sulawesi - Makassar Selfie 4

 

 Wil je weten wat de selfie gekte van Makassar precies inhoudt? Klik dan hier voor de fotogalerij
 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: