Indonesië| Het avontuur van Lombok

31. Lombok - Mr KrabLombok is een prachtig eiland met weelderige jungle en bergen die vaak tot aan de zee doorlopen. Scooter rijden op het eiland is een feestje! Wegen die aangelegd zijn in de Nederlandse tijd brengen je via slingerpaadjes en haarspeldbochten bij de mooiste stranden, watervallen en leukste dorpjes. Het binnenland is ruig en nog onontwikkeld, terwijl op de kuststreek rijst, koffie, tabak en meer verbouwd worden. Het vinden van prachtige stranden helemaal voor jou alleen is niet moeilijk op Lombok. Daarnaast kenmerkt het eiland zich door prachtige moskeeën en vriendelijke locals. Vandaag deel ik onze reis door Lombok met jullie, een prachtige trip die veel te snel voorbij is gevlogen!

Mangsit beach
Onze eerste locatie in Lombok. We verblijven in een rustige homestay en het voelt alsof we pardoes nieuwe buren hebben en wonen in een dorpje. Er wordt gevoetbalt door kleintjes en er lopen geiten en kippen los. Veel buurtbewoners lopen hun bamboehutje uit om een praatje met ons te maken. Onze gastheer Akbar verteld ons enthousiast hoe heerlijk hij leeft hier, en dat dit nu typisch het Indonesische leven is. Het slaperige straatje met al zijn spelende kindjes geeft mij even een flashback van hoe ik vroeger als kind was. Lekker buiten spelen nog voordat we allemaal met computers en telefoons bezig waren. Ik ben maar 25 jaar oud, opeens besef ik mij hoe veel en snel alles kan veranderen. Is het gek dat ik mij dan met 25 jaar al oud kan voelen?

De hort op!
De kustlijn bij Mangsit is eindeloos en elke paar honderd meter kan je afslaan voor een mooi stuk strand. Terwijl wij de slingerwegen langs de kust verkennen zien we een boel wilde apen zitten. Al eerder kregen we de waarschuwing op te passen voor deze beestjes. Later kwamen we mensen tegen waarvan hun scooter zadel volledig vernield was. Het heeft ook even geduurd voordat ze van de apen weg mochten rijden, een enge situatie en ik ben blij dat wij het niet waren!

31. Lombok - Mangsit Beach

Tiu Gangga Waterval trekking
Het westen van Lombok staat bekend om zijn jungle trekkings en watervallen. Hoewel je ook op andere delen van eiland watervallen kan vinden zijn deze vaak uitgedroogd buiten het regenseizoen om. Voor een klein bedrag brengt een gids je naar diverse watervallen. De meerwaarde van een gids is dat ze je ook daadwerkelijk de watervallen helpen op te klimmen. Een klus die namelijk best lastig is met al die glibberige stenen. Bij de watervallen kan je geweldig mooi zwemmen. Ook viel het ons op hoe rustig het was. We hadden de watervallen zo goed als voor onszelf, ultiem genieten was het! De wandeling eindigde met een uitkijkpunt boven op de top. De gidsen spelen graag professioneel fotograaf en als je je een beetje laat meeslepen, heb je gegarandeerd plezier!

Vissen met de locals
Wil je echt een stukje authentiek Lombok meemaken? Dan is het een must-do dat je mee gaat op een vissersboot. Het merendeel op Lombok is visser en de beste vis hebben wij op Lombok gegeten! Helaas was ik zelf onwijs zeeziek op de boot (slechte voorbereiding dus eigen fout). Maar Thijs en Jelle hebben een hoop leuke vissen naar boven gehaald! Dikke pech voor ons, want de dag daarvoor hadden wij iets gegeten wat niet lekker viel. Eenmaal terug op het land sloeg de voedselvergiftiging in bij iedereen. Om deze reden hebben wij de vangst van die dag niet zelf op kunnen eten…

Kuta lombok
Het lome en rustige Lombok gaat veranderen en dat is heel duidelijk als we aankomen op het Kuta van Lombok. Wat een bouwput! Een mega grote boulevard wordt aangelegd, en langs het strand zien we gigantisch veel grote gebouwen gebouwd worden. Het zijn de resorts☹. Jammer hoor! Het lijkt erop dat dit stadje er over een paar jaar heel anders uitziet. Kuta is naar mij mening goed om te shoppen (Sarongs zijn heel goedkoop!) en heerlijke verse vis te eten. Wat ons opviel was de moeilijke zoektocht naar een veilige scooter. Geen helmen, geen kentekenbewijs en vaak niet eens papieren. Wij zijn bijna geneigd om ermee akkoord te gaan maar dan dekt de reisverzekering ons niet. Een risico dat we toch te groot vinden. Na een uurtje gesjoemel lukt het ons toch en rijden we vrolijk het Kuta uit, weg van de drukte!

Surfparadijs Selong Belanak
Een surfparadijsje! En heerlijk als je er eigenlijk nog niet zo veel van kan! Het zandstrand heeft mooie bescheiden golven, en voor wie dit nog te hoog gegrepen is, het schuim werkt ook fijn om in te oefenen. Op Bali zijn we er niet helemaal zonder kleerscheuren vanaf gekomen, maar op dit fijne zandstrand is er geen steen of koraal wat je pijn kan doen. Heb je al eerder een lesje gevolgd dan kan je hier zelf lekker stuntelen. Voor een prikkie huur je een board. En tijdens de uitrust momenten kan je mooi naar anderen kijken onder het genot van een kokosnoot.


Surfen in Kabupaten
Heb je al wat meer surf-skills? Dan is het de moeite waard om naar kabupaten te rijden. De wegen zijn flink slecht en het is een hobbelige rit. Onderweg kom je een boel stranden tegen waar zo goed als niemand anders te bekennen is. Vanaf het dorpje wordt je met de boot naar een surfspot gebracht. Matthijs en Suus (vrienden die we regelmatig tegenkomen op reis) waren ook op Lombok te vinden. Matthijs kan een stuk beter surfen en ik ben meegegaan om vanaf het bootje te kijken. Jaloersmakend is het! Met een hoop lef pakken surfers de ene na de andere golf. Ik ben vastberaden, ooit wil ik ook zo kunnen surfen!

Lombok zat er helaas alweer op voor ons. Met de slowboat vertrokken wij weer terug naar Bali om daar vervolgens onze vlucht te pakken voor de volgende bestemming.

Tot de volgende keer, waar ik met verhalen kom uit Sulawesi…. Tot snel! 😉

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: