Indonesië| De wonderen van Bali

29. Hallo Bali! - Ubud Rijstvelden 3De spullen waren gepakt en wij waren klaar voor ons nieuwe avontuur! Eerst nog maar eventjes driehonderdvijftien kilometer liften naar Christchurch toe! Als echte hitchhike groentjes stonden we langs de kant te bibberen van de kou. Het was een ruwe start, maar 6 uurtjes later was de trip heel vlot gegaan en kwamen we aan op de luchthaven! Nieuw Zeeland, tata! We komen weer terug als de zon schijnt. Voor nu zoeken wij ons heil ergens anders…

Hallo Bali!
Dit eiland van de tempels en rituelen is anders dan alle Indonesische eilanden. Het staat bekend om zijn massatoerisme, honeymooners en surfstranden. Bali is erg bekend onder toeristen en zeker niet de plek voor onontdekte bountystranden. Maar Bali heeft wel ontzettend veel moois te bieden, en vandaag vertel ik je onze ervaringen van dit prachtige eiland. Tevens is Bali de plek waar wij vrienden uit Nederland zouden ontmoeten! Wat hadden wij er zin in!  Wel moesten wij nog even een weekje op ze wachten. Om bij te komen van al het werken in Omarama besloten wij eerst een weekje ontspanning op te zoeken in Amed.

Amed

In het noordoosten van Bali vind je Amed. Een plek die bekend staat om de geweldige duikspots en snorkelmogelijkheden. Het toerisme in Amed is nog redelijk in opkomst en wij hadden uitgevogeld dat je hier voor een prikkie (in verhouding tot Bali prijzen) een luxe appartement tot je beschikking hebt, zo aan het strand! Wij hebben heerlijk een weekje aan het strand gehangen, boekjes gelezen, snorkelmiddagen gehad en met een scooter getourd. Erg mooi in dit gebied is het water paleis en de water tempel. Helaas moet je het wel delen met een hoop andere toeristen maar laat dat de pret niet drukken!

Kuta
Na een weekje uitrusten waren wij klaar voor het cultuur snuiven! Op naar Kuta waar we Thijs en Kim zouden zien. Het was heerlijk om na zo’n lange tijd weer vertrouwde gezichten te zien en bij te kletsen over onze avonturen en het leven in Nederland. Heerlijk vertrouwd weer allemaal en zo fijn om te horen dat thuis nog steeds thuis is!

Samen besloten we Kuta te verkennen. Veel getoeter, druk verkeer en een boel verkopers op straat. ‘Yo brother and sister wanna buy?’ En ‘ hello my friends want taxi?’ vliegen je om de oren! Rustig een restaurant passeren is ook een uitdaging… In deze gekte waarin toeristen het doelwit zijn geniet ik toch. De drukte van de stad bekijken is zeker de moeite waard. Ook wordt er elke dag om 4 uur op het strand honderden baby schildpadden uitgezet wat ontzettend cool is om mee te maken. Bali is voor mij het eiland van de vliegers geworden. Waar ik ook kijk zie ik mooie kleurijke vliegers de hemel versieren. Het straalt een bepaald soort rust uit, een volledige tegenstelling tot het drukke Kuta. Na twee dagen Kuta hebben wij het gezien en besluiten we verder te trekken.

Canggu
Deze plek staat bekend om zijn surfstranden. Scooters met surfplanken in hun boardrek rijden ons voorbij. Ik zie mensen zingen, schelpjes zoeken op het strand maar bovenal lachen. Mensen lachen veel en ik zelf word er ook vrolijk van! Canggu is gemoedelijk, iets wat zeker blijkt als wij aankomen op het strand en een surfschool aanspreken! Willen jullie leren surfen? ‘Na vandaag zijn jullie pro’ zegt Arya, onze instructeur met een lach op zijn gezicht. Helaas was dat niet het geval, maar lol hebben we zeker gehad! Na een uurtje stuntelen lukt het ons om mee te balanceren op de golven. Jelle blijkt wat meer talent te hebben want terwijl wij ons een slag de ronte in peddelen staat Jelle al wat golven te pakken! (Stikjaloers ben ik!)

Ubud
De culturele hoofdstad van Bali! De stad waar wij ons vermaakt hebben met onder andere een bezoek aan Monkey forest. Dit apenbos is leuk om te zien, maar wel moeten we oppassen. De aapjes kunnen ietswat agressief overkomen en als je niet oppast stelen ze je spullen! Eenmaal buiten het bos zie je de apen ook lopen. Terwijl ik mijn nootjes aan het delen was met een aapje had ik er uit het niets eentje op mijn schouder zitten. Blij was ik niet bepaald, van alle aapjes koos het allersmerigste beest om op mijn schouders te zitten. Ik twijfel tot op de dag van vandaag of het beest zichzelf ondergeplast had, maar ik hoop dat hij gewoon net was gaan zwemmen voordat hij op mijn schouder kroop…

Lekker scooteren door Ubud en de rijstvelden bekijken is leuk! We hebben veel gezien door gewoon rond te rijden en te kijken naar het dagelijkse leven van de Balinezen. Het straatbeeld is getekend door de vele beelden, sierlijke huisjes en vrolijke marktkraampjes. Ook de vliegers waar ik eerder over vertelde kleuren de lucht van Ubud.

 

We hebben Ubud afgesloten met een bezoek aan de Balinese vuurdans, de Kecak. Dit oude Balinese ritueel waarbij de dansers in een trance raken door zang is een bijzonder spektakel om te zien. Eenmaal in trance, dan is de Sanghyang als geest in het lichaam van de danser. De geest manipuleert die persoon en gebruikt hem om het maskerspel en de dans uit te voeren. De ‘tjek tjek’ melodie die tijdens het schouwspel heerst wordt met zoveel enthousiasme en passie uitgevoerd dat je mee zit te wippen met de muziek. Tijdens de dans wordt vuur gebruikt. Voor het lopen door kolen is een knap staaltje zenuwen nodig. Het effect van de vuurvonken die rondgetrapt worden maakt dat je helemaal opgaat in het verhaal. Bezoek je Ubud, sla een vuurdans dan niet over!

Bali heeft ons aangenaam verast! Dit onwijs groene eiland met zijn mooie gebruiken en tradities heeft ons verwonderd! Helaas is Bali wel een plek die je met heel erg veel andere toeristen moet delen. Om deze reden besluiten we het eiland te verlaten en het massatoerisme achter ons te laten. We besluiten verder te trekken naar Lombok, maar eerst nog een stop op Gili Air!

Sampai jumpa! (Tot ziens!) Ben jij al eens naar Bali geweest? Wat zou jij daar ontzettend graag willen zien? Of is je juist het meeste bijgebleven?

3 replies »

  1. Nooit op Bali geweest lijkt me nog wel eens mooi.
    Wel op Java. 25 jaar geleden zo mooi groen die rijstvelden . Theeplantage,s prachtig
    Lokt jan nog niet zo vooral de vele toeristen
    Maar ja dat is in nepal ook zo maar meestal buiten de gebaande wegen vind je de mooiste dingen

    Liked by 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: