Nieuw Zeeland|De mooiste wandeling ooit, de Milford track!

23.2 Milford Track - Milford Track 18Het is zover! Een jaar geleden kochten wij onze tickets voor wat schijnt, één van de mooiste hikes ter wereld! Wij hebben de Milford track gelopen. Een track van vier dagen die je door het Nieuw-Zeelandse wetland brengt, één van de meest bijzondere ecologische plekken ter wereld. Waarschijnlijk het meest bijzondere natuurgebied (waar wij) ooit geweest zijn in heel ons leven! Vandaag een verslag met veel foto’s, heb jij ooit zoiets moois gezien?

De Milford watte?
De Milford  track! Een track die je moet boeken, en op tijd  ook! Deze hike is prijziger dan andere omdat kamperen in de wetlands niet toegestaan is. Je brengt schade aan planten of je zinkt weg in het moeras… Nadat je wordt afgezet met de boot moet je het zelf doen. Binnen vier dagen loop je 53.5 km en klim je ongeveer 1200 meter. Dit is de op drie na natste plek ter wereld en een goede voorbereiding is echt belangrijk!

Wij zijn er klaar voor!
Voor vier dagen eten mee slepen, daar moet goed over nagedacht worden! Je wilt je bagage licht houden, maar ook weer niet te weinig hebben want lopen met honger is niet fijn. Daarnaast moet het eten voedzaam zijn en veel energie geven. Een hele handige vinden wij het waterzuiverings- systeem van Sawyer mini. Dankzij dit systeem hoeven wij geen water mee te slepen waardoor wij licht bepakt zijn. Top!

Dag 1: op naar Clinton hut
5 km, 1 uur (2 uur)
Vanuit Te Anau Downs vertrek je met de boot over het gletsjermeer. Het uitzicht is prachtig, het waait enorm en de wind is koud en scherp. Het laat ons zien hoe bar de weersomstandigheden hier kunnen zijn. Aangekomen op het eindpunt 25 km verderop beginnen wij aan de tocht. Deze eerste dag is appeltje eitje. We lopen maar 5 km voordat we aankomen bij de Clinton hut. Toch beloven deze eerste 5 km al veel goeds. Zelfs zijn we een vleesetende plant tegen gekomen, namelijk de Sundews! In de avond kijken we nog even in een glowworm grot, het verveelt nooit en blijft bijzonder om te zien! Om ons klaar te stomen voor de tocht verteld boswachter Ross ons wat over de bijzondere planten in de omtrek.

Dag 2: van Clinton hut naar Mintaro hut
16.5 km, 6 uur  (8 uur)
Wat een mooie dag! Tot dusver is het pad makkelijk bewandelbaar en mag het van ons nog wel een tikkeltje zwaarder. Net even wat minder georganiseerd allemaal. Des al niet te min is het prachtig om door dit bos te lopen. Mega grote bomen sierlijk begroeid met mos zetten de toon.  De planten lijken reusachtig en geen vierkante centimeter is onbegroeid. De natuur is prachtig en we worden omringd door vogels. Onderweg maken we veel vrienden. De Robin vogel komt meerdere keren bij ons kijken om de sandflies van onze schoenen en schouders te eten. De Weka komt regelmatig de bosjes uit gelopen om gedag te zeggen. Ook de kleurrijke Fantail zien we overal. Het bos lijkt muziek te maken. Insecten ritselen, de watervallen brullen en de Tui vogel die we eerder in het  Mangaokewa Secic Reserve zagen lijkt een beat te zetten, alsof hij klassiek en elektronische muziek mixed en wacht totdat iemand begint met rappen (echt waar, zonder te overdrijven!).

Dag 3: van Mintaro hut naar Dumpling hut
14 km, 7 uur (9 uur)
Deze dag was de zwaarste, maar ook de mooiste! Om de Mackinnon pass over te steken moet je eerst een flink stuk klimmen. Het dal waar we eerder door liepen laten we achter ons om er vervolgens spectaculair op terug te kijken vanaf de top! Het is adembenemend mooi. De natuur is anders hier. De grond is bedekt met verschillende grassoorten die een kleurrijk geheel tekenen terwijl ze sierlijk mee bewegen in de wind. Er zijn plassen op de top die het uitzicht weerspiegelen. Terwijl we op een hoogte van 1146 meter kijken naar de besneeuwde bergtoppen, de wolken die langs de bergwanden stromen en opdoemen als theater gordijnen, moet ik een Weka uit mijn backpack halen, hij ging voor de crackers! De papegaaiachtige Kaka’s vliegen over en ik word overspoeld door een gevoel van geluk. Het moment is perfect!

Bij onze afdaling is het oppassen waar we onze voeten neerzetten. De vegetatie veranderd weer langzaam in oeroude bossen en we passeren de mooiste watervallen die ik ooit gezien heb! Zo klimmen we langs een waterval naar beneden en komen we onderweg de Bell Rock tegen. Je klimt onder deze gigantische rots door om er achter te komen dat hij helemaal hol is van binnen. Echoooo…😉 Een paar kilometer verder nemen we een zijtrack die ons brengt naar de Sutherland Falls. Deze waterval is de hoogste van Nieuw Zeeland en met een val van 580 meter maakt hij een oorverdovend geluid!

Dag 4: van Dumpling hut naar Sandfly point
18 km, 6 uur
Volgens de Maori legende werd nadat de Milford wetlands gecreëerd werden de sandfly losgelaten op sandfly point. Dit was om deze uitzonderlijke plek te beschermen tegen massa bezoekers. De sandfly met zijn gemene beet is geen prettige vlieg. Wel klopt het dat hij zijn gebied beschermt. Je wilt niet te lang stil blijven staan want ze eten je op! Wij zijn op het einde gekomen van onze mooie hike. We zijn ontzettend moe maar zo gelukkig! Vier dagen hiken heeft er toch ingehakt en wij snakken naar een biertje en een stoel!

De Milford track is zonder twijfel de mooiste hike die wij gedaan hebben op het Zuidereiland! Het kost je wat, maar het is het dubbel en dwars waard! Deze afgelegen plek is moeilijk bereikbaar en het voelde alsof we een uithoek gevonden hadden. 😀

 

Wat is de mooiste wandeling/ hike die jij gedaan hebt in je leven?

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: