Nieuw Zeeland| Ingeburgerd in Omarama?

IMG_2670Voordat we van huis vertrokken hebben we veel nagedacht over onze reis en welke avonturen we allemaal tegemoet zouden gaan. Vandaag vertel ik je waarom ook werken in het buitenland een onverwacht avontuur bleek te zijn, en waarom we blij zijn dat we uit het niets op deze bijzondere plek terecht kwamen.

Het leven als werkende backpacker gaat niet altijd over rozen. Het vinden van een baan is niet altijd even makkelijk en daarnaast is de concurrentie soms moordend. We hebben weinig nagedacht over het soort werk wat beschikbaar zou zijn. Vanzelfsprekend gingen we er vanuit dat we wel iets tegen zouden komen binnen ons vakgebied. Dat bleek lastiger dan gedacht, zeker met het oog op een tijdelijke baan. We zijn inmiddels heel wat ervaringen rijker en hebben plezier om de  werkervaring die we hebben opgedaan.

Ons nieuwe thuis
Zoals ik jullie in het vorige artikel vertelde vonden we werk in Omarama, het Texas van Nieuw Zeeland. Het land waar jagen doodnormaal is en elke avond in de kroeg zitten ook! Deze revolverhelden spenderen hun tijd op de ranch en kunnen als geen ander vee hoeden. De nationale kampioenschappen schapenhouder worden hier gehouden. Tijdens de vele weddenschappen wordt er flink gespendeerd en gegokt op de beste hond. Win je, dan is dat een big deal!

Wij vonden werk als housekeepers en werkten avonden bij in de kroeg. In het kleine dorpje duurt het niet lang voordat je iedereen zijn gezicht hebt gezien. En opeens was het zover. Na flink wat werkuren, praatjes en na-werkse borrels gebeurde het… We voelden ons onderdeel worden van dit gekke stadje.

Ingeburgerd?
De buren zwaaiden ons uit als we weer onderweg waren naar werk, en je hoorde het als het lokale team goed gescoord had op de schietvereniging. De laatste wedjes waren weer gelegd, en zelfs ik begon rugby, schapenhoeden, en cricket interessant te vinden. Wie was de winnaar? Want hem  zouden we dezelfde avond nog dronken in de bar aantreffen met zijn maten.

Je legt connecties, en weet naarmate zelf ook de beste dealtje te sluiten. Wie hakt het snelste hout, en hoe kom je er het goedkoopste aan? Hadden we een avondje vrij, gegarandeerd dat het haardvuur stond te branden en er een pruttelende pan op het fornuis stond. De lokale zalm is geweldig, om nog maar te zwijgen over het bier en de appelcider!

‘Ons kent ons’
Als nieuwkomer een ‘ons kent ons’ dorpje betreden is niet makkelijk. Met het doel zoveel mogelijk te sparen voor onze reis hebben we de vele werkuren vol gehouden. De bonus is echter dat we vrienden gemaakt hebben en echt wat geleerd hebben over een andere levenswijzes!

Het geen wat dit geheel onverwachts een avontuur maakt, is dat het heel bijzonder is dat deze plek ons geaccepteerd heeft, en wij hem. De cultuurverschillen zijn soms gigantisch. En hoe tof is het dat zelfs verschillen, uiteindelijk normaal kunnen worden?

Ik ben nog niet klaar met Omarama. Zo heb ik nog verhalen over het duckhunt seizoen, De horror van housekeeping, Jelle die leert eendenplukken en de Hillbilly hunt. Allemaal events die soms tenenkrommend, maar uniek waren! Nog niet overtuigd van deze Hillbilly’s? Wacht maar af tot het volgende artikel! 😉

Heb jij wel eens meegemaakt dat je een nieuwe start moest maken op een totaal onbekende plek? En hoe voelde dat voor jou?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: