Nieuw Zeeland|Omarama, de stad van het licht!

23. Omarama - OmaramaOmarama, de plek die wij uiteindelijk als een beetje thuis gingen zien. Omarama (Maori voor ‘de stad van het licht’) ligt temidden van het droogste stukje land op het Zuidereiland en wordt ook wel het Texas van Nieuw Zeeland genoemd! Het land van jagen, bierdrinken en hillbilly’s (zo noemen ze zichzelf). Wij vonden werk op een camping, en later als housekeepers. Avonden werkten we bij in de kroeg, het bruisende hart van het stadje! Vandaag vertel ik jullie wat er allemaal te doen is in dit gebied, en waarom dit countryland het bezoeken waard is!

Alpine Highway
Deze weg verbind Wanaka met Omarama. Op de country roads van de alpine highway lijkt door de brandende zon het asfalt te veranderen in water. En dat terwijl dit gebied daar arm aan is. Grote goudgele bergen omringen ons, ze zijn getekend met groene graspollen die zich nog net staande kunnen houden in de groeven van de berg, daar waar het laatste beetje water lijkt te stromen.

We zijn in het land waar goudkoorts woede, waar cowboys hun eigen regels maakten en er heftig gevochten is om eten, water en de beste gouddelf plekken. In gedachten staar ik uit het raampje en vraag ik mij af hoe het geweest moest zijn destijds. Het land is dor maar heel indrukwekkend. De bergen zijn rond afgevlakt en ogen als vriendelijke reuzen. Ons busje zoeft sierlijk over de gevaarlijke wegen. Scherpe bochten, klimmen en dalen. Net een achtbaan voor kleintjes, net genoeg dat ik er kriebels van krijg in mijn buik!

Nine Mile Historic Reserve
Deze bijzondere route neemt je mee langs de oude weg die ooit de enige verbinding was tussen Omarama en de buitenwereld. Een aantal oude gebouwen zoals het Lindis pass hotel kom je onderweg tegen. In 1861 bood dit hotel onderdak aan goudzoekers, de tijd van de eerste goldrush. Na bijna een eeuw goudzoekers gediend te hebben kwam het gebouw leeg te staan.

Tijdens deze tocht heb je de kans om naast oude ruïnes te slapen. Door het droge woestijnklimaat zijn de nachten hier koud, maar perfect om sterren te spotten zoals je dat nog nooit gedaan hebt!

Lake Benmore
Een gigantisch groot meer te midden van dit droge gebied. Maar waarom is dit meer zo bijzonder vraag je je af? Zomers met temperaturen van rond de dertig graden maakt het stikheet. In de stemming voor een (letterlijk) ijskoude onderdompeling? Dan zit je bij dit meer goed! Het water is afkomstig van de gletsjers uit Franz Josef en zelfs met dertig graden, heb je vanaf hier uitzicht op besneeuwde bergtoppen. Ook is het water kraakhelder en hou je het vol een tijdje stil te liggen, dan zie je gegarandeerd een hoop (grote) vissen voorbij zwemmen.

Clay Cliffs
Dit is gaaf! Kalkgesteente dat 100 meters hoog de lucht in steekt en door erosie scherp en grillig is uitgesneden. Het voelde als maanlandschap. Je loopt de vallei in en voor je het weet wordt je omringd door deze reuzen. Hier begint het past echt gaaf te worden! Je kunt klimmen en nog een stuk verder komen. Wij besloten ervoor te gaan en hebben toch een aardig stuk omhoog geklommen. Het was heel spannend. Zeker toen we bij een dood einde aankwamen, we moesten terug en het was steil en glad! Gelukkig is het allemaal goedgekomen en hebben we er alleen een paar kalkbillen aan over gehouden! De Clay Cliffs deden mij denken aan het gladde kalkgesteente in Pai, ook hier waren mijn billen aardig wit!

Hot Tubs
Zeker een must do! Deze ervaring zal ons nog lang bijblijven. Terwijl je buiten in een warm bubbelbad zit warm gehouden door een haardvuurtje kijk je hoe de zon ondergaat en de sterren tevoorschijn komen. De nachten zijn onwijs koud, maar door je warme bad merk je daar niets van. Het resultaat is dat je helemaal op kan gaan in de hemel en het spektakel dat zich daar af speelt. Heb je geluk dan kun je hier zelfs het zuiderlicht zien!

Omarama is een plek waar wij een hele poos gebleven zijn, later vertel ik je hoe het is om in dit Hillbilly land te leven en welke cultuurverschillen wij hebben meegemaakt. Zijn wij ingeburgerd in Omarama? Je leest het in het volgende artikel!

Eerst zijn wij heel benieuwd, wat vinden jullie van deze plek?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: