Thailand|Bangkok

Lampionnen.jpg

Yes! We zijn van start gegaan en aangekomen in Bangkok, de plek die je niet mag overslaan als backpacker! Onze eerste wijze les is al geleerd, namelijk dat een planning overbodig is. Dingen lopen anders dan je verwacht en soms is het nodig je verwachtingen bij te stellen. In ons geval ging het om een voedselvergiftiging die de eerste nacht al insloeg. Geen probleem, wij laten ons niet kisten. Na drie zieke dagen zijn we met de nodige medicijnen, water en wat droge rijst er weer bovenop gekomen! We zijn helaas wat tijd misgelopen in Bangkok, maar hebben toch ontzettend veel gezien…

Khao San Road
De legendarische backpackers hoofdstraat van Bangkok. Menig backpacker is hier geweest en wij begrijpen waarom! Overdag is deze straat rustig en zie je er niet veel bijzonders behalve dan de tuktuk’s en taxi’s die rondrijden. Rond het middaguur worden de kraampjes opgebouwd en zie je Khao San Road veranderen. De rustige straat die je rond het middaguur aantrof is plots verdwenen. Overal waar je kijkt zie je voedselkraampjes staan en marktmensen die dealtjes proberen te sluiten met elkaar. Alles lijkt wel te koop op Khao San Road. Van de gekke hippiebroeken, hoedjes en bijzonder Thais gedrukte shirtjes (waar je overigens iedere toerist in ziet lopen), tot gefrituurde schorpioen, tatoeages, maatpakken, linnen, zijde, en prul, heel veel prul!
Koh san Rd.jpg

Voedselkraampjes
Voedsel in Thailand is zo anders dan wij gewend zijn in Nederland. Van al het voedsel dat wij gegeten hebben en tegengekomen zijn in Bangkok denk ik dat wij half niet weten wat we nu eigenlijk aten. Maar man wat lekker allemaal! Naast dat het heerlijk smullen is heeft het ook een heel sociaal aspect hier. Zo neemt niemand een broodje kaas mee naar werk. In plaats daarvan is het gebruikelijk om uitgebreid te gaan lunchen en aan te schuiven bij één van de vele voedselkraampjes.
Streetfood.jpg

Geestenhuisjes
Tijdens onze wandelingen door Bangkok kwamen we rijkelijk versierde mini tempels ter grootte van vogelhuisjes tegen, je ziet ze bijna overal staan naast hotels en huizen.  Deze ‘vogelhuisjes’bleken geestenhuisjes te zijn. De Thai hebben deze geesten liever niet in huis omdat ze daar problemen kunnen veroorzaken. Om die reden worden de geestenhuisjes naast het woonhuis gezet. Om de huisjes zo aantrekkelijk mogelijk te maken voor de geesten worden er regelmatig verse bloemen en eten neergelegd. En wij maar denken dat ze zo gek zijn op vogels hier…
geestehuisjeTempels
Het boeddhisme is de belangrijkste religie in Thailand. Als toerist is dit best bijzonder en tegelijkertijd ook een cultuurshock. De grauwe (en aanzienlijk mindere) kerken die wij kennen in Nederland zijn saai en somber vergeleken met de kleurrijke (en behoorlijk kitscherige) overdaad aan tempels die je hier tegenkomt. Ook zie je monniken rondlopen, bidden op straat, reizen met het openbaar vervoer en spelletjes spelen in het park. Jawel ook de monniken hebben een smartphone… 😉
tempel-1-bangkok

boeddha-tempel-1-bangkok

Wat Saket (Golden mount)
Deze tempel ligt midden in hartje Bangkok. Het tempelcomplex staat op een kleine heuvel die je beklimt. Je wandelt door de schitterende aangelegde tuin met bloemen, planten, watervalletjes en Boeddhabeelden. Het heeft een Efteling sfeertje, maar dan de tropische Thaise variant. Daarna kom je aan bij de gouden Stupa. Hier heb je een panoramisch uitzicht over Bangkok wat mega gaaf is! Ook tof tijdens de klim is dat je langs grote boeddhistische klokken loopt die je kan luiden. Boven op de top luid je de gong om het af te maken!
Golden Mount Bangkok.jpg

Wat Arun (Temple of dawn)
Deze tempel is toch wel de mooiste die we hebben gezien! Een gigantisch platform van met porselein versierde torens. De monniken leven omstreeks deze tempel in kleinere complexen. Het grote park wat om de tempel heen ligt is prachtig en rijkelijk versierd met beelden, perfect gekapte bonsai bomen, klaterende watervalletjes, bloemen en binnenplaatsen waar je in kunt. Elke binnenplaats is gewijd aan een god met boeddha bovenaan natuurlijk. Typisch aan deze tempel en het omliggende terrein is de rust die er heerst. In het tikkeltje hysterische Bangkok en de grootte bekendheid van deze tempel onder toeristen viel het ons op hoe rustig het hier was, heerlijk als je even wilt ontsnappen aan de gekte van Bangkok.
Tempel 2 Bangkok.jpg
Tempel 3 Bangkok.jpg
Tempel 4 Bangkok.jpg

Wat Pho small (Reclining Buddha)
Helaas kwamen we tijd te kort om ook de echte Wat Pho te bezoeken. Gelukkig komen we nog terug in Bangkok voor deel twee en dan staat deze zeker op de lijst! Dit beeld is de meeste luie Boeddha die we gezien hebben in Bangkok… Nee hoor, grapje! De liggende houding van het beeld symboliseert de overgang naar het hiernamaals, wat het hoogste is dat een boeddhist kan bereiken. Het beeld is niet zo lang als de echte Wat Pho maar nog steeds een heel imposante verschijning! Wil je Boeddha gunstig stemmen dan leg je een bloemenkrans neer en steek je wierook aan. Wij hebben ons laten vertellen dat in ruil daarvoor je beloond wordt met een levenslange goede nachtrust. Bedankt Boeddha!
Liggende Boeddah Bangkok.jpg

Wat Phra Kaew & Grand Palace
Het paleis van de recentelijk overleden koning. Helaas voor ons was het niet mogelijk het paleis te bezoeken door deze gebeurtenis. Echter is wat wij gezien hebben ook enorm bijzonder. Buiten de paleismuren zag het letterlijk zwart van de mensen. Wegens het overlijden van de koning is bijna iedere Thai gekleed in het zwart om de koning te eren. Van een local begrepen wij dat het al weken zo is rondom de paleismuren. De meeste mensen komen naar het paleis om nog een laatste eerbetoon aan de koning te brengen. Ze staan uren in de hitte te wachten tot ze naar binnen mogen om daar nog één laatste keer te bidden voor de koning. Verder staan er tenten waar ze gratis eten en drinken kunnen halen, dit maakt het wachten wat dragelijker voor ze.
biddende-dude-bangkok

Chinatown
Chinatown in Bangkok is de grootste ter wereld en absoluut zoals je hem nog nooit gezien hebt. Een doolhof aan straatjes die kriskras door elkaar heen lopen. Waar je ook kijkt je ziet iets bijzonders. Marktkraampjes met dampende wokpannen, rokende barbecues, bomvolle straatrestaurantjes, tanks vol exotische vissen, scheerlijnen met octopussen, meterslange rekken met kruiden, zakjes gedroogde bloemen, knollen, groenten, ingewanden en voor ons onbekende etenswaren, wat een gekkenhuis! Neem een zijstraatje en je ziet kledingrekken,tassen, houtsnijwerkjes, dekens, sjaals en ontelbaar veel items! Binnen de kortste keren waren we de weg kwijt, wat waarschijnlijk normaal is want je gaat helemaal op in wat je allemaal tegenkomt. Wat heerlijk om door deze nauwe straatjes te slenteren, het bruist hier!
Chinatown Bangkok.jpg

Bangkok is een geweldige stad! Als je de eerste cultuurshock te boven bent geef je je er helemaal aan over. Met de tuktuk of de watertaxi sjees je voor een prikkie van plek naar plek allemaal bijzonder en uniek op zijn eigen manier. Wij zijn van Bangkok vertrokken met de nachttrein naar Chiang Mai, maar daarover later meer!

Ben jij ook wel eens in Bangkok geweest? En wat viel jou op? 😀

Boeddha op rij Bangkok.jpg

 

1 reply »

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: