Lijstjes!

kokos

Naast het regelen van je tickets en de visum aanvragen komt er nog veel meer kijken bij het maken van een lange reis. Op het moment dat we begonnen aan onze plannen leek het allemaal een fluitje van een cent. Nu komen de praktische zaken toch wat dichterbij en is een goede voorbereiding belangrijk.

Wat dat precies inhoudt? Daar wil ik je graag meer over vertellen…

waar ga je heen?
In een explosie van enthousiasme denk je vaak in het begin alle landen wel ‘even’ af te kunnen reizen. Natuurlijk zijn hier mogelijkheden voor, maar voor de meesten is dit qua seizoenen (denk aan orkanen, moesson ect.) en in het kader van budget niet mogelijk. Belangrijk is dat je een goed tijdschema maakt voor de landen die je wilt bezoeken, Je wilt toch graag wat zien? En het zou zonde zijn als je er als een stoomtrein door heen sjeest!

Wat moet je regelen?

Naast het plannen van je reis laat je natuurlijk een boel achter in Nederland. Ook zijn er per land een aantal verplichtingen die je aangaat, lees je dus goed in!

Woning; Zoals eerder aangegeven in het artikel Het nieuwe leven , hebben wij ervoor gekozen ons huis te behouden. Indien je een koopwoning hebt kun je denken aan onderverhuur. Wij hebben een huur huis en waren verbaasd over de mogelijkheden die er bestaan! Bij de meeste woningbouwverenigingen bestaat er zoiets als huisbewaarderschap. Het principe van huisbewaarderschap is dat je het huis doorleent en een driehoeksverhouding aangaat. Het is dus belangrijk dat je de persoon die op je huis gaat passen vertrouwt en je afspraken qua huur en dergelijke goed hebt doorgenomen!

Werk; bij veel werkgevers heb je de mogelijkheid om onbetaald verlof op te nemen. Indien mogelijk is dit altijd handig aangezien je jezelf voorziet van baangarantie bij terugkomst. In ons geval was dit niet mogelijk omdat wij nog niet precies weten wanneer wij terugkomen, en daarnaast de periode van ongeveer anderhalf jaar te lang is. Dit betekent dat wij beiden onze vaste baan hebben opgezegd.

Verzekeringen;  Onverzekerd op reis gaan is niet toegestaan in Nieuw Zeeland en zou ook nog eens heel stom zijn! De enige verzekering die wij nodig hebben is een wereldreisverzekering. Hoogstwaarschijnlijk houden wij onze zorgverzekering in Nederland aan met een extra werelddekking daar bovenop, het scheelt een hoop papierwerk en je betaald altijd Nederlandse prijzen bij ongevallen in het buitenland. Deze zijn vaak lager op een Nederlandse verzekering (go Nederland!).

Prikken; Afhankelijk van de reis die je gaat maken, zul je vaccinaties moeten halen. Ik zelf vind de website van de GGD erg prettig omdat je makkelijk per land een overzicht krijgt van de vereiste en aanbevolen prikken. Als je eenmaal weet welke vaccinaties je moet hebben kun je bellen voor een afspraak, ook kunnen je telefonisch aanvullende informatie krijgen. Let op bij het maken van een afspraak! Vaak plannen ze zonder dat je het wilt een consult direct voordat ze je gaan prikken. Dit is natuurlijk super handig, aangezien je allerlei vragen kan stellen. Hou er alleen rekening mee dat dit fors in rekening wordt gebracht! Iets waar wij helaas te laat achterkwamen toen wij in 2014 een prik moesten krijgen…

Het op orde hebben van dingen geeft mij een boel rust, toch vergeten we allemaal wel eens wat, of komen we ergens te laat achter. Ben jij wel eens wat vergeten voordat je op reis ging?

dsc04582

Categorieën:Home, Reizen

Tagged as: , , ,

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: